Стони тенис

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/selencar/public_html/includes/menu.inc).

Први стонотенисерски сто у Селенчу донео је крајем 50-тих година Адам Раго, тадашњи омладински активиста. То је податак који су нам дале његове колеге, просветни радници, у то време саиграчи. Сто се налазио у просторији Културно-просветног друштва “Јан Колар” у Задружном дому. Наравно, на почетку су рекет у руке узимали само најхрабрији у покушају да контролишу целулоидну лоптицу. На званично оснивање клуба требало је мало причекати. Одмах након оснивања клуба одиграо се и први званични меч. То је било у септембру 1968. године. Противник клуба из Селенче био је СТК “Партизан” из Раткова. Резултат није био повољан за Селенчане. Пораз 5:3 био је очекиван. Осим Валента, који је поразио сву тројицу противничких играча, клуб из Селенче још увек није био довољно јак за такмичења. Заједно са њим за новоосновани клуб играли су Јан Грња и Јозеф Трусина. Први меч одигран је у холу Основне школе “Јан Колар”. Селенчани су у то време имали само један сто и неколико личних рекета. Валент, навикао на свакодневни тренинг, диктира такав темпо и у својој средини. Формира се пионирска стонотенисерска школа и велики број ђака четвртог и петог разреда прави своје прве стонотенисерске кораке Пошто се радило о само једном столу а великом броју заинтересованих, сто у холу није био добро решење. Клуб се преселио у омладинску салу, касније у просторије на фудбалском игралишту и тако се сељакао све док није добио своје просторије. Играју се следећи пријатељски мечеви са “Партизаном” из Бача, “Партизаном” из Раткова, клубом “Младост” из Бачког Петровца, СТК “Оџак“ из Оџака итд. Стонотенисерска школа ради свакодневно а они старији брзо стичу вештину. Истичу се: Штефан Ралбовски, Карол Гашпаровски, Штефан Золарек, Јурај Жјак, Павел Чапеља, Јан Трусина.

У историји овог клуба значајна је 1987. година. и учешће пионира и пионирки у Апатину. На турниру је играло 18 стонотенисера. Из Селенче су играли: Јозеф Алекси, Јозеф Болф о Владимир Шкабла. На турниру пионирки учествовало је 12 играчица из Селенче, међу њима Златка и Зденка Валент. Резултати су били више него задовољавајући. Алекси је освојио друго место, Јозеф Болф 7 а Владимир Шкабла 8. Од пионирки Златка Валент била је друга а Зденка пета. Алекси и Златка Валент квалификовали су се за првенство Војводине. У дублу је пар Валент-Таталовић („Партизан“ Апатин) освојио прво место.

Година 1989. била је посладња такмичарска година „Партизана“ и последња година постојања овог клуба. Четворка у саставу: Јозеф Трусина, Јан Трусина, Јан Кочонда и Фрањо Кеслер играла је у Међуопштинској лиги Сомбор. Турнир се одигравао у два дела у Апатину. Након жестоких борби, „Партизан“ из Селенче освојио је прво место које изненада означава нагли крај постојања овог клуба. „Партизан“ се појавио попут метеора, име Селенче пренео је по Војводини и исто тако је и нестао, у духу времена и предстојећег распада Југославије. То је, дакле, био историјат најуспешнијег спортског клуба у Селенчи за 250 година њеног постојања.